Συνταγές

Ελληνική σαλάτα με κηπευτικά

Υλικά (για 1 άτομο)

  • 1 ντομάτα
  • 1 αγγούρι
  • 1 πιπεριά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, ρίγανη

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά και κόβουμε σε κομμάτια μια ντομάτα, ένα αγγούρι και μια πιπεριά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε μια σαλατιέρα. Βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη. Προαιρετικά, προσθέτουμε τυρί φέτα, ελιές και φρέσκο κρεμμύδι.

Κριθαροκούλουρο με ντομάτα κι ελιές

Υλικά (για 2 άτομα):

  • 2 μεγάλα κριθαροκούλουρα
  • 2 μέτριες και ώριμες ντομάτες
  • 8 ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες
  • 8 τεμάχια κάπαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 φύλλα φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από τα κριθαροκούλουρα). Τοποθετούμε σε ένα πιάτο τα κριθαροκούλουρα και προσθέτουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Δροσερό ντιπ γιαουρτιού με αγγούρι

  • Υλικά (για 2 άτομα)
  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 μεγάλα αγγούρια

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε το ένα αγγούρι, το κόβουμε στα δύο και στη συνέχεια κόβουμε κάθε μέρος στη μέση κατά μήκος. Με ένα κουταλάκι ξύνουμε και αφαιρούμε το εσωτερικό του αγγουριού με τα σπόρια. Τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη και στραγγίζουμε. Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, το τριμμένο αγγούρι, την πιπεριά, το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Παίρνουμε το άλλο αγγούρι, το πλένουμε καλά και το κόβουμε σε δυο ή τρεις μεγάλες ροδέλες. Αδειάζουμε το εσωτερικό με ένα κουταλάκι. Γεμίζουμε με το ντιπ γιαουρτιού και σερβίρουμε.

Γεμιστές πιπεριές με κιμά

Γεμιστές πιπεριές

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 10 πράσινες πιπεριές
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα (κονκασέ)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις πιπεριές και μ΄ ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το πάνω μέρος τους, αφήνοντας τη μία άκρη ενωμένη με την υπόλοιπη πιπεριά. Αφαιρούμε την εσωτερική ψίχα και τα σπόρια της. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις χρυσαφίσει ρίχνουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά και σωτάρουμε μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα φλιτζάνι άσπρο κρασί και αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Κατόπιν ρίχνουμε την ντομάτα, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Βράζουμε τον κιμά μέχρι να «πιεί» τα υγρά του και γεμίζουμε τις πιπεριές. Δεν τις γεμίζουμε ως επάνω για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει. Σκεπάζουμε τις πιπεριές με το πάνω μέρος που κόψατε με το μαχαίρι, το οποίο μπαίνει από πάνω σαν καπάκι, και τις τοποθετούμε τη μια δίπλα στην άλλη μέσα σ΄ ένα ταψί. Ψήνουμε για 1 ½ ώρα περίπου στο φούρνο στους 200°C.

ΦΟΡΕΙΣ

Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας Ανατολή Αγροτικός Συνεταιρισμός ΝΟΤΟΣ Α.Σ.Ο.Π. Ελαφονησίου ΣΥΝ.Π.Ε.Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Θερμοκηπίου Ελαφονησίου – ΧρυσοσκαλίτισαςΟμάδα Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Φαλάσσαρνα - Στ. Κομπογεννητάκης & Σια Ο.Ε.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ